Sporting Almere start opleiding tot scheidsrechter

Sporting Almere spant zich er wekelijks hard voor in om wedstrijden zo goed eerlijk en veilig mogelijk te laten verlopen. Naast trainers, leiders en spelers speelt de scheidsrechter daarbij een centrale. Een rol die iedereen kan vervullen, maar niet zonder daarvoor te zijn getraind en opgeleid. Binnenkort start Sporting Almere dan ook een opleiding tot verenigingscheidsrechter en wil kandidaten via dit bericht de gelegenheid geven om zich daar voor in te schrijven. Na deze praktijkgerichte opleiding kun je met voldoende ‘bagage’ aan de slag bij 11 tegen 11-wedstrijden bij je club, maar natuurlijk ook bij de wedstrijden die met minder spelers worden gespeeld. Er zal eerst een inschrijvingsronde zijn en daarna zal in overleg met de KNVB een datum voor deze opleiding worden bepaald.

Praktijkbegeleiding

Tijdens de opleiding oefen je op het veld met leiding geven en het toepassen van de spelregels. Begeleiding is cruciaal voor een beginnende scheidsrechter en er zullen vanuit de club dan ook een aantal praktijkbegeleiders worden aangesteld. Deze zullen je tijdens de opleiding begeleiden, maar ook de in periode daarna goed blijven volgen en beschikbaar zijn voor eventuele vragen. De praktijkbegeleider heeft een centrale rol innen de opleiding om zo samen met de docent de cursist optimaal te ontwikkelen.

Theoriedeel

Het doel van het theorie deel van de opleiding is input te leveren die de cursisten nodig hebben om de wedstrijden die ze gaan leiden zo sportief en zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Onderwerpen als spelregels, samenwerken met assistent-scheidsrechters, de 11 competenties ( die in alle scheidsrechtersopleidingen terugkomen ), opdrachten die betrekking hebben op volgen en positiekiezen tijdens het spel en spelhervattingen, disciplinaire straffen vormen de leidraad voor deze  bijeenkomsten. Daarnaast komt het interpreteren van spelregels en richtlijnen voor de scheidsrechter aan de orde

Ervaringsdeel

Tijdens het ervaringsdeel (wedstrijden leiden binnen de eigen vereniging) gaat de cursist in de werkelijke context zijn wedstrijden leiden. Op deze wijze ontwikkelt de cursist al doende de competenties. De individuele begeleiding tijdens het ervaringsdeel geschiedt door een begeleider die door Sporting Almere zal worden aangesteld. Ook kunnen medecursisten een rol spelen bij het geven van feedback.

  • Duur van de opleiding: 4 bijeenkomsten van 3 uur
  • Minimale leeftijd: 14 jaar
  • Maximaal 18 deelnemers
  • Kosten individueel: € 79,= ( zullen door de vereniging worden voldaan )

Kandidaten

Iedereen kan scheidsrechter worden, dus er zijn naast de minimale leeftijd-  geen andere eisen waaraan vooraf moet worden voldaan. De vereniging zal de kosten voor haar rekening nemen dus verwachten we wel van kandidaten dat zij na de cursus zich enkele malen per maand beschikbaar stellen voor het leiden van wedstrijden. Aanstelling zal dan plaats vinden op plaats van beschikbaarheid door de leeftijdscoordinatie en het wedstrijdsecretariaat en daar zal geen vergoeding tegenover staan.

Ben je elk weekend beschikbaar, dan ben je na de opleiding welkom om aan te sluiten bij de groep vaste scheidsrechters van Sporting Almere. Deze scheidsrechters kiezen er voor om elk weekend te fluiten en volgen een aantal bijeenkomsten per jaar om hun kennis te verruimen en conditie te verbeteren. Deze scheidsrechters ontvangen voor het fluiten van wedstrijden een kleine vergoeding per wedstrijd.

Inschrijven

Ben je geïnteresseerd om deel te nemen aan deze opleiding, schrijf je dan in via het online inschrijvingsformulier. Dat kan tot uiterlijk 1 November , daarna zullen we een voorlopige selectie maken en kandidaten verder informeren. Clubs kunnen niet zonder scheidsrechters, dus wij hopen op een groot aantal inschrijvingen zodat we de groep scheidsrechters binnen de club kunnen uitbreiden en hun kennis kunnen verbeteren !

Klik ook hier voor het online inschrijvingsformulier.